Maltézski rytieri poskytnú slovenským nemocniciam ďalšie vybavenie

17.06.2012 Vranov nad Topľou

Košice 17. júna (TASR) - Slovenské nemocnice združené pod spoločnosťou Svet zdravia sú od roku 2011 poberateľmi humanitárnej pomoci od Rádu maltézskych rytierov zo Švajčiarska. S ďalšími darmi v podobe polohovateľných postelí či nábytku môžu rátať slovenské zdravotnícke zariadenia aj v budúcnosti.
"S pomocou Rádu maltézskych rytierov sme od roku 2011 vybavili lôžkové oddelenia nemocníc elektricky ovládateľnými polohovateľnými posteľami, stolíkmi, invalidnými vozíkmi, chodítkami ako aj toaletnými a sprchovacími stoličkami," konkretizovala hovorkyňa Sveta zdravia Zuzana Gajdošiková s tým, že získanými darmi v podobe kancelárskeho nábytku, vyšetrovacích stolov a kresiel pre pacientov vybavili aj nemocničné ambulancie.
V prípade spomínanej humanitárnej pomoci ide o vybavenie a technické zariadenia, ktoré sú pre ich zastaranosť vyradené vo Švajčiarsku z používania. Esteticky, no predovšetkým funkčne sú však stále na vysokej úrovni.
Dary maltézskych rytierov smerovali naposledy do nemocníc v Humennom a Trebišove. "Koncom apríla boli do týchto miest doručené dva kamióny s elektronicky polohovateľnými posteľami vrátane matracov. Každá z nemocníc získala 42 postelí," priblížila Gajdošiková. Humanitárnu pomoc zo Švajčiarska doteraz obdŕžali aj ďalšie zdravotnícke zariadenia, a to napríklad v Komárne, Bratislave, Dunajskej Strede, Myjave či Prešove.
Zdravotnícke zariadenia na Zemplíne vrátane Vranovskej nemocnice navštívil v týchto dňoch predstaviteľ Rádu maltézskych rytierov Guido Stöckli, ktorý si preveril využitie humanitárnej pomoci priamo v teréne.
"Nie som tu preto aby som všetko spočítaval, pripadne kontroloval. Z tejto návštevy pripravím reporty pre nemocnice, z ktorých bolo jednotlivé vybavenie zasielané," vyhlásil dnes v priestoroch Vranovskej nemocnice Stöckli. Ako povedal pre TASR, pomoc zo Švajčiarska bude smerovať na Slovensko aj v nasledujúcom období. "S riaditeľmi nemocníc sa stretávam aj preto, aby som ich požiadal o zoznam 10 vecí, ktoré najviac potrebujú," poznamenal.
Stovky zásielok humanitárnej pomoci smerovali v posledných rokoch zo Švajčiarska okrem Slovenska aj do ďalších krajín. "Zasielali sme ju napríklad do Kambodže, Uruguaja, Konga, Litvy, Estónska, Poľska, Albánska, Libanonu a iných štátov," uzavrel Stöckli.
 

Vyberte región